Fragaria
Proizvodnja, uvođenje novih tehnologija i
konzalting u voćarstvu i povrćarstvu.
Naslovnica
Proizvodi i usluge
O nama
Kontakt
Novosti
Traži
Hr
En
Proizvodi i usluge
Proizvodnja voća
Smrznuto voće
Sadnice
Lozni cijepovi
Plastenici i repromaterijal
Rezane i oprane salate - Pakirane salate
Kategorije
Sadnice voća
- Aronija
- Borovnica
- Breskva
- Brusnica
- Drijen
- Goji
- Grejp
- Jabuka
- Jagoda mjesečarka
- Kaki jabuka
- Kivika (Kivi)
- Kruška
- Kupina
- Limun
- Lijeska
- Malina
- Mandarina
- Marelica
- Ogrozd
- Orah
- Ribiz
- Smokva
- Šipak
- Šljiva
- Šumska jagoda
- Trešnja
- Vinova loza
- Višnja
- Maslina
- Rubus hibridi (Tayberry, Boysenberry)
- Žuta malina
Sadnice jagoda
- Alba
- Arosa
- Clery
- Diamante
- Dora
- Elsanta
- Madeleine
- Marmolada
- Maya
- Miss
- Queen Elisa
- Raurica
1
2
3
4
1
Korisni linkovi
Općenite informacije
Kalendar dozrijevanja ribiz
Dostupnost
Kontejnirano
Cjenik
Cjenik sadnica voća - veleprodaja 2016.-2017.
Ribiz
RIBIZ (Ribes L.) – sadnice ribiza
U ponudi imamo slijedeće sorte sadnica ribiza:
Blanka, Rovada, Junifer, Titania, Versajska.
SADNJA RIBIZA
Ribiz nije posebno izbirljiv u pogledu karakteristika tla, ali najviše mu odgovaraju laka i prozračna tla. Zahtjeva tla slabo kisele reakcije (ph 5-6), a ne podnosi bazična.
Ribiz je kultura brdsko-planinskih područja, kod nas najbolje uspijeva na nadmorskoj visini od 700 do 1200 m, otporan je na niske temperature i mraz, a jako je osjetljiv na sušu i visoke temperature.
Kontejnirane biljke ribiza se mogu saditi tijekom čitave godine, a idealno doba za sadnju je jesen.
Biljke se sade na razmak od 2,5 m unutar reda i 2,5 m između redova. Raste kao grm. U drugoj godini dobiva se prvi rod.
Prije sadnje biljke se kratko namoče u smjesu od balege i tla. Sade se u rupe 40 x 40 cm u koje je potrebno dodati zreli stajnjak i malo mineralnog gnojiva.
Armatura nije potrebna.
Nakon dvije godine u proljeće prije početka vegetacije potrebno je prorijediti grane, odnosno izabrati 3-5 najjačih izboja pravilno raspoređenih, a ostale prikratiti do razine tla.
Pri sadnji je potrebno dodati zreli stajski gnoj ili kompost, te mineralno gnojivo s više fosfora, a za razvoj i rast biljke dušično gnojivo te kalijevo gnojivo, pred samu berbu. Svake druge godine preporuča se u jesen dodati zrelog stajnjaka.
ZANIMLJIVOSTI VEZANE UZ RIBIZ:
Ribiz je voćka tipična za područje zapadne Europe (Belgija, Njemačka, Francuska, Nizozemska…). Grmolikog je oblika te naraste do 1.5 metra u visinu. Plodovi ribiza su sitni i glatke površine, a boja plodova ribiza ovisi o sorti. Ribiz može biti crveni, bijeli ili crni. Razvijeni grm ribiza može proizvesti 3-4 kile plodova od sredine do kraja ljeta. Ribiz je voće bogato vitaminom C, željezom i taninom te je zbog toga idealna namirnica za sve koje pate od anemije. Ribiz je visokovrijedan prirodni antioksidans. Crveni ribiz je koristan pri održavanju balansa elektrolita. Bogat je antocijanima i proantocijanidinima. Crni ribiz, zbog svoje specifičnosti u sastavu, koristi se ponekad u liječenju od depresije. Također se vjeruje da pomaže u liječenju artritisa. Sušeni listovi crvenog ribiza mogu poslužiti za spravljanje čaja koji ublažuje simptome gihta i reume te blagotvorno djeluje kod infekcija usne šupljine. Neke znanstvene studije su pokazale da konzumacija crnog ribiza sprječava starenje, upale, neurološke bolesti te služi kao borac protiv raka.
Kalendar dozrijevanja ribiza po sortama.
Naslovnica
Proizvodi i usluge
O nama
Kontakt
Novosti