Proizvodnja, uvođenje novih tehnologija i
konzalting u voćarstvu i povrćarstvu.

Fragaria Facebook stranicaFragaria Google+ stranica

Članci

Sadnja jagoda - šesti dio.

14 VLJ 2011
Sorte jagoda interesantne za uzgoj na kontinentalnom području

CLERY
Sadnica: Sorta prilagođena kontinentalnim uvjetima, jače bujnosti, dosta gustog grma okruglasta oblika. Listovi su izrazito svijetle zelene boje. Visoke produktivnosti.
Cvijet: smješten u istoj razini s listovima ili tek malo ispod, srednje veličine i izrazito bogat polenom, cvatnja je obilna.
Vrijeme cvatnje: Rano.
Plod: Izduženog, stožastog oblika, pravilan od početka berbe, izražene svijetlocrvene boje i vrlo otporan na transportnu manipulaciju. Plodovi su veliki i ujednačene veličine s vrlo dobrim organoleptičkim svojstvima, izraženog okusa i mirisa.
Vrijeme dozrijevanja: 8 dana prije Elsante®.
Ocjena: Vrlo rana sorta, pogodna za uzgoj u uvjetima kontinentalne klime, dosta dobro uravnoteženog odnosa produktivnosti, izgleda i okusa. Bujna sorta koja će dobre rezultate dati i u lošijim uvjetima uzgoja. Dosta otporna na bolesti, kako lista tako i korijena.

MADELEINE
Sadnica: Sadnica izrazite bujnosti, poluuspravnog rasta i osrednje zbijenosti grma. Listovi su intenzivno zelene boje. Lišće je intenzivno zeleno i vrlo veliko.
Cvijet: Cvjetovi su smješteni iznad razine listova, uobičajene veličine i bogati polenom.
Vrijeme cvatnje: srednje rano, otpornost na mraz slaba.
Plod: Izduženo stožastog oblika, krupni i ujednačeni, intenzivne i svijetle crvene boje s izraženim sjajem. Meso ploda je privlačne crvene boje, dosta čvrsto, čak i kod potpuno zrelih plodova. Vrlo dobrih organoleptičkih svojstava.
Vrijeme dozrijevanja: 4 do 6 dana prije Elsante®.
Ocjena: Vrlo bujna sorta, čak i na umornim i siromašnim tlima. Kod uzgoja na tlima normalne plodnosti preporuča se obaviti samo organsku gnojidbu prije sadnje. Kako s prihranom, tako i s natapanjem treba biti oprezan jer se kod jače fertirigacije potencira vegetativni rast nauštrb generativnog razvoja, te se fertirigacija ograničava na proljeće, u malim dozama. Vrlo dobri rezultati u proizvodnji su postignuti i s „frigo“ i sa „zelenim“ sadnicama. Perspektivna sorta, poglavito za ranu proizvodnju i na umornim tlima. Prinos varira od 25-35 t / ha.
 
MARMOLADA
Sadnica: Zbijenog grma, srednje bujnosti, tamno zelenih listova bez vidljiv znakova kloroza. Obilne i dugotrajne cvatnje, uspravnih cvjetnih grana. Visoke rodnosti. Osjetljiva na pepelnicu (Sphaerotheca macularis, Sph. fragariae, Oidium fragariae), sivu plijesan (Sclerotinia fuckeliana, Botrytis cinera) i fitoftoru (phytophthora cactorum).
Cvijet: Smješten iznad listova, vrlo bogat polenom.
Vrijeme cvatnje: Srednje rano.
Plod: Srednje veličine, pravilnog stožastog oblika, prvi plodovi često nepravilnog oblika. Vrh ploda je šiljast, a u sredini je pomalo spljošten. Malo tamnije crvene boje, izraženog sjaja. Oraščići utisnuti u plod. Meso ploda je crveno, često s malom šupljinom unutar ploda. Vrlo dobro podnosi transport.
Vrijeme dozrijevanja: Tri dana nakon Elsante® ili 8-10 dana nakon Missa što je u području Dalmacije od 8 - 15 svibnja, a u kontinentalnom dijelu od 23 - 27 svibnja.
Ocjena: Sorta prikladna za proizvodnju na kontinentu, otporna na niske zimske temperature. Vrlo rodna sorta, dobre veličine plodova i ujednačenosti prema koncu berbe. Moguće je isprovocirati i jesensku berbu plodova. Dobra sorta za vansezonsku proizvodnju jagoda (s „A+“ i „waiting bed” tipom sadnica- jesenska proizvodnja u plastenicima, uzgoj jagoda u supstratu). Vrlo produktivna sorta (35-45 t/ ha), s velikim i ujednačenim plodovima.
Najveća mana sorte su ponekad deformirani plodovi i osjetljivost na Antraknozu.

AROSA
Sadnica: Sorta prilagođena kontinentalnim uvjetima, srednje bujnosti, uspravnog rasta i osrednje zbijenog grma. Listovi su osrednjeg intenziteta svijetlo zelene boje. Visoke produktivnosti.
Cvijet: Cvjetna stapka se nalazi na istoj visini kao i listovi, srednje veličine i vrlo bogat polenom. Cvatnja je dugotrajna.
Vrijeme cvatnje: Srednje.
Plod: Stožastog do okruglog oblika, svijetlocrvene boje, čak i u punoj zrelosti. Prvi plodovi znaju biti izduženi. Veličina ploda je srednje velika i manje-više stalna do konca berbe. Čvrstoća ploda je izražena što omogućuje branje u idealnom stupnju zrelosti, a to je i potrebno da bi plod bio dobrog odnosa šećera, kiselina i mirisa jagode.
Vrijeme dozrijevanja: Isto kao i Elsanta®.
Ocjena: Sorta izbalansirane produktivnosti i komercijalnih karakteristika. Čvrstoća ploda i mesa, kao i stabilnost boje omogućuju jednotjedne turnuse berbe. Daje vrlo dobre rezultate pri uzgoju na tresetnim vrećama. Arosa nije remontirajuća sorta (mjesečarka), ali nerijetko je nazočna dosta jaka druga cvatnja tijekom proljeća.
 
ALBA

Sadnica: Snažnog vigora, srednje uzdignutog, uspravnog rasta, vrlo visoke produktivnosti.
List: Srednje veličine, tamno zelene boje.
Cvijet: Vrlo velik, u razini lišća. Cvatnja je obilna.
Vrijeme cvatnje: Rano, kao i Miss (cvate 6 dana prije Marmolade).
Plod: Krupan i ujednačen, vrlo pravilnog izduženo-konusnog oblika, sjajne crvene boje. Meso ploda je crveno, vrlo čvrsto, izvrsnih organoleptičkih karakteristika, vrlo aromatično. Oraščići su u razini površine ploda. Čaška je nešto sitnija i lako se odvaja od ploda.
Vrijeme dozrijevanja:Vrlo rano, kao Miss.
Ocjena: Sorta kratkog dana, vrlo zanimljiva zbog izuzetno lijepog izgleda i odlične kvalitete plodova. Rano dozrijevanje, izuzetno visoka rodnost i visoka prosječna težina ploda ostale su važne značajke ove sorte. Izduženo konusni oblik ploda vrlo je privlačan i zanimljiv na tržištu. Biljka je tolerantna na većinu uobičajenih bolesti jagode.

RAURICA
Sadnica: Srednje bujnosti i srednje uspravnog rasta i zbijenosti grma, umjereno zelenih listova. Vrlo rodna.
Cvijet: Vrlo veliki s jako puno polena, u razini s listovima.
Vrijeme cvatnje: Srednje kasno i produljeno.
Plod: Pravilan, krupan, stožastog oblika, vrlo ujednačenih plodova do konca berbe, svjetlije crvene boje s naglašenim sjajem. Meso ploda je čvrsto, crveno i ukusno.
Vrijeme dozrijevanja: Kasna sorta, dozrijeva 8 dana poslije Elsante® u nizinskim predjelima, dok u planinskom području dozrijeva čak 10 dana poslije.
Ocjena: Kasna sorta visoke rodnosti i kvalitetnih plodova. Preporuča se za uzgoj u kontinentalnom području, na sjevernim obroncima i na bijeloj PE foliji. Financijski najbolji rezultati s ovom sortom se postižu uzgojem u planinskim područjima.

ASIA
Sadnica: srednje bujnosti , vigorozna.
Plod: duguljastog oblika i dobre čvrstoće. Sortu obilježa krupnoća ploda, jasno je crvene boje i vrlo ugodnog okusa.
Vrijeme dozrijevanja: srednje rana sorta, pogodna za kontinentalna područja. Pogodna je, kako  za uzgoj u tunelu, tako i za proizvodnju na otvorenom.
Osjetljiva je na Colletotrichum acutatum.

Povratak