Proizvodnja, uvođenje novih tehnologija i
konzalting u voćarstvu i povrćarstvu.

Fragaria Facebook stranicaFragaria Google+ stranica

Članci

Sadnja jagoda - drugi dio.

04 VLJ 2011
PRIPREMA ZEMLJIŠTA ZA JAGODNJAK
Jagoda traži dobru pripremu tla, koja se mora obaviti na vrijeme, a ovisi o kemijsko fizikalnim osobinama tla. Ako su problem višegodišnji korovi, preporuča se primjena herbicida na bazi______ 1-2 mjeseca prije oranja. Na pjeskovitim i pjeskovito-ilovastim tlima ore se na 30-40 cm, dok na težim i kompaktnijim tlima preporuča se razbijanje težih slojeva tla pomoću ripera do dubine 50 cm.
Nakon oranja slijedi površinska obrada tla frezom, a u ovoj fazi se distribuiraju i organska i mineralna gnojiva prema zahtjevima kulture i na osnovu prije izvršene analize tla. Teren je potrebno što bolje nivelirati, da se izbjegne bilo kakvo zadržavanje vode.
Priprema gredica obavlja se posebnim strojevima koji istovremeno rade gredicu, postavljaju cijevi za navodnjavanje kap po kap i preko svega polažu polietilensku foliju (debljine 0,05-0,07 mm). Gredice su široke 70-90 cm visine 20-30 cm, te osiguravaju optimalne uvjete za razvoj korjenovog aparata.

Prednosti polietilenske folije su višestruke:
•    Sprečava rast korova
•    Garantira veću čistoću plodova
•    Smanjuje truljenje plodova, te
•    Osigurava manju primjenu pesticida

Osim toga, crna folija pospješuje zagrijavanje tla (ubrzava dozrijevanje) i smanjuje evaporaciju čime se smanjuju i potrebni obroci navodnjavanja.
Oblikovanje gredica je potrebno obaviti barem 2-3 tjedna prije sadnje. Na polietilenskoj foliji se već nalaze izbušene rupe (sadna mjesta) koje mogu biti jednoredne ili dvoredne.
Ako se radi o dvoredu, razmaci su obično 30x35 cm između redova, te 25-30 cm unutar reda, ovisno o bujnosti sorte i plodnosti tla. Sa takvim razmacima, gustoća nasada se kreće 40. 000-50. 000 biljaka po hektaru.

SLIJEDEĆI SAVJET: agrotehničke mjere u nasadu jagode...
Povratak