Proizvodnja, uvođenje novih tehnologija i
konzalting u voćarstvu i povrćarstvu.

Fragaria Facebook stranicaFragaria Google+ stranica

Članci

Sadnja jagoda - deveti dio.

14 VLJ 2011
BERBA I ČUVANJE JAGODE
Jagoda je jedno od svježeg voća koje se najlakše kvari, pa ipak rasprostranjenost proizvodnje jagoda pokazuje da se njome uspješno trži. Čimbenici kvalitete jagode su: stupanj zrelosti, prisutnost sjaja, odsutnost oštećenja, veličina i ujednačenost ploda, čvrstoća i okus.
Proizvođači i berači jagode igraju ključnu ulogu u određivanju kvalitete tog voća i kvarenja tijekom proizvodnje i distribucije: Najvažniji su:
•    Dezinfekcija tla prije sadnje
•    Zaštita jagode prije berbe
•    Selekcija zrelih plodova
•    Uklanjanje oštećenih plodova u berbi
•    Pakiranje plodova u adekvatnu ambalažu
•    Sortiranje i odstranjivanje oštećenih, zaraženih i defektnih plodova
•    Zaštitu od topline
•    Trenutno odvoženje s polja u hladnjaču
 
O vremenu berbe jagode, odlučujemo prvenstveno na osnovi obojenosti ploda (površina i intenzitet). U vrijeme dozrijevanja zelena boja polako prelazi u rozu, pa u crvenu, i na kraju intenzivno crvenu boju.
Crvenilo se polako širi od baze ploda prema vrhu i to suncu izložena strana.
Brzina dozrijevanja ovisi o temperaturi, npr. usporava se kad su temp. niže od 20oC danju / 10oC noću, a ubrzava se kad su temp. 25oC danju / 10oC noću.
Proces dozrijevanja jagode je jako brz, zbog intenzivnog metabolizma i intenzivnog disanja (cca 5 puta većeg od jabuke na temp. 20-21oC).
Cromoplasti, nakon što dosegnu maksimalnu obojenost, sjajno crvenu, polako gube sjaj i dobivaju smećkasti tamniji tona litet. Ovu pojavu prati venjenje odnosno sušenje čaške, te gubitak arome i okusa.
Berba plodova u nasadima pod plastičnim tunelima ranija je za dva, do najviše tri tjedna.
Jagodu karakterizira niska proizvodnja etilena (< 0,1 µl/kg /sat na 20oC). Do prezrelosti dolazi zbog fitotoksičnosti CO 2.
Od bolesti koje se javljaju na plodovima u vrijeme čuvanja, najštetnija je siva plijesan (Botrytis cinerea). Infekcija se manifestira pojavom svjetlo smeđih zona, najčešće u blizini čaške koju ubrzo prekrije sivo-smeđi micelij. Često infekcija započinje još prije berbe i lako se prenosi sa zaraženih plodova na zdrave. Micelij se najbolje razvija na temp. 20 – 25oC. Za prevenciju infekcije, radi se pred hlađenje u struji zraka na 2-3oC, te transport na 1oC.
Manje se koristi tretman sa CO2 (20-30% 4 do 6 dana) za zaustavljanje infekcije.
Veće koncentracije CO2 (30 %) mogu dovesti do fitotoksičnosti već nakon 4 dana.
Berba se obavlja vrlo pažljivo, a plodovi odmah razvrstavaju. Da bi se izbjeglo prepakiravanje i oštećenja koja pritom nastaju, najbolje je brati odmah u ambalažu u kojoj se plodovi jagode izravno šalju  do potrošača.
Način branja plodova mora poznavati svaki berač. Dužina peteljke ploda ne bi smjela biti duža ni kraća od 1 cm. Plodovi bez čaške brzo se suše i tako gube svoju vrijednost.
Plodovi jagode razvrstavaju se u dva razreda, koji su zakonski određeni. To su extra i prvi razred, dok  ostali plodovi služe za preradu.
Berba se mora obaviti rano ujutro ili kasnije popodne, da se izbjegne štetan utjecaj sunca.

PRIMJENA PRED HLAĐENJA
Brzo hlađenje treba obaviti ne kasnije od 1 sat nakon berbe, sa tolerancijom do max. 3 sata, da ne bi došlo do smanjenja kvalitete i kvantitete komercijalnih plodova. Za brzo hlađenje koristi se struja hladnog zraka, brzine između 3-5 m/sec. Najčešće se to postiže pomoću ventilatora u komori.
Ako cijeli postupak nije proveden korektno, dolazi do velikih gubitaka na težini, kvaliteti ploda te do razvoja truleži.
 

Povratak